9 квіт. 2023 р.

10 квітня. ЯПС

 ЯПС. 

Урок  236


Природні угруповання

Ліс це природне угруповання, у якому на великих ділянках землі ростуть дерева й інші рослини. Серед рослин лісу живуть різноманітні тварини, гриби, бактерії.

У лісах рослини ростуть ярусами.

  • Верхній ярус утворюють дерева (сосна, дуб, граб, береза, липа, осика, клен, вільха), які потребують багато світла.
  • Середній ярус утворюють кущі (ожина, шипшина, чорниці, барбарис, ліщина, малина).
  • Нижній ярус — це трав'янисті рослини (підсніжники, проліски, конвалія, папороть, копитняк, вороняче око, зірочник, звіробій тощо) і гриби (білий гриб, боровик, підберезовик, опеньки, сироїжки, мухомор, бліда поганка тощо).

Ліс — це місце життя представників різних груп тварин. У лісі тварини знаходять їжу, місце для облаштування житла та виведення потомства, схованку від ворогів і негоди. У лісі живуть звірі (вовк, лисиця, лось, борсук, білка, їжак, дикий кабан, заєць-русак) та птахи (соловей, зозуля, шпак, іволга, рябчик, глухарь, сова, дятел).

 

У птахів лісу короткі крила та довгий хвіст, щоб було легко літати між деревами. У багатьох звірів пальці озброєні гострими кігтями, щоб лазити по деревах. Рослини і тварини в лісі міцно пов’язані між собою ланцюгами живлення, тому залежать одне від одного.
 

Ліси поділяють на хвойні, листяні та мішані. У хвойних лісах ростуть: кедр, кипарис, ялиця, ялівець, сосна, ялина, секвоя, тис. У листяних лісах ростуть: граб, дуб, в'яз, бук, береза, липа, осика, клен, вільха.

 

Ліс захищає водойми і ґрунти. Помічено, що там, де вирубують ліс, бувають повені і зсуви ґрунту, які призводять до всіляких лих. Деревина лісу — це матеріал для будівництва, виготовлення меблів тощо. У лісах збирають гриби, ягоди, заготовляють лікарські рослини: У соснових лісах відкривають санаторії. Ліси — легені планети, бо дають кисень. У лісах мешкають різні тварини, ростуть рослини. Тому охорона лісів — турбота не лише держави, але й кожного з нас.



Лука це природне угруповання, де ростуть дикорослі трав’янисті рослини та живуть тварини. Рослини на луці добре освітлюються Сонцем, тому отримують багато світла й тепла.

Дикорослі трави вкривають луки суцільним килимом. Їхні корені тісно переплітаються у ґрунті, захищаючи його від висихання та руйнування вітром, водою. На луках ростуть тонконіг, тимофіївка, стоколос, лисохвіст, пирій, деревій, волошка, королиця, конюшина, жовтець. Усі рослини луків мають невеликі за розмірами листки, щоб під палючими сонячними променями випаровувати менше вологи. Практично відсутні дерева та кущі.

 

Луки приваблюють комах. Метелики, оси, бджоли, джмелі живляться нектаром квіток. Різноманітні жуки, личинки метеликів, попелиці, цикади живляться рослинною їжею. Комахи-хижаки: сонечко, коник, бабка живляться іншими комахами.

 

На луках живуть тварини, які добре пристосувалися до існування серед трав’янистих рослин. Луки — це відкриті простори, тому на них живуть невеликі за розмірами тварини. Адже від ворогів вони можуть заховатися лише в густій траві чи в норах.

 

Комахами живляться жаби трав’яні, ропухи звичайні та ящірки, а також птахи — деркач, перепілка, плиска жовта. Деркач і перепілка люблять поласувати ще й насінням трав. Лелека білий, журавель сірий прилітають на луки в пошуках корму: жаб, ропух, ящірок, комах і мишей. На луках у норах водяться полівки та польові миші. Для них тут достатньо рослинного корму. Під землею живуть кроти. У пошуках їжі (дощових черв’яків, комах, личинок жуків) вони риють у ґрунті підземні ходи.



Прісноводна водойма — це природне угруповання!
 
ducks-g46681212e_1920.jpg
 

Організми живуть не лише на суходолі, а й у воді. У прісних водоймах організми мають усі необхідні для життя умови: світло, тепло, повітря та поживні речовини.

 

На берегах водойм і недалеко від берега ростуть очерет, рогіз, комиш, стрілолист, осока. На поверхні води плавають листки і квітки латаття білого та глечиків жовтих, які коренями кріпляться до дна водойми. Повністю занурені у воду елодея і кушир. На поверхні водойм плаває ряска. У прісних водоймах живуть зелені водорості, які утворюють слизькі нарости на підводних предметах. У товщі води живуть мікроскопічні зелені водорості, які спричиняють «цвітіння води». 

 

Водойму населяють різні тварини. Хижа комаха-водомірка швидко бігає по поверхні води. У товщі води живуть дрібнесенькі рачки, молюски (ставковики і котушки),  жуки (водолюб і плавунець), личинки комарів.

 

Постійні мешканці водойми — риби. Серед них є рослиноїдні — товстолобик, червоноперка; всеїдні — карась, лящ, короп; хижі — щука, судак, сом. Їжею всеїдних є частини рослин і личинки комах, черв'яки, дрібні рачки. Хижі підстерігають дрібну рибу, пуголовків, а великі соми — навіть птахів і звірів.

 

У воді частину свого життя проводять жаби, тритони, вужі. Добре плавають у воді видри, нутрії, бобри.

 

Гніздяться у прибережних заростях очерету качки, гуси, лебеді. Вони добре плавають і пірнають. На мілководді за жабами й рибою полюють чаплі і лелеки.

 
Люди використовують прісні водойми як джерело питної води, у домашньому господарстві, виробництві, сільському господарстві; ловлять рибу, полюють на водоплавних птахів і звірів.

Море — природне угруповання, у якому організми пристосувалися до життя в солоній воді.

У морській воді рослини представлені різноманітними водоростями: зелені, червоні, бурі. У верхніх шарах морської води живуть мікроскопічні водорості. Морські водорості виділяють кисень, яким дихають тварини, що живуть у воді.

 

У заростях морських водоростей живуть мальки та дрібні риби. Водорості є кормом для багатьох морських тварин. У морській воді живуть переважно риби та декілька видів звірів. Населяють води морів різні за розміром організми: від найдрібніших — планктон до найкрупніших тварин на Землі — китів.

 

Морське дно багате підводними мешканцями. Тут живуть молюски, краби, морські зірки. У воді водяться медузи, морські черепахи і змії. Мешкають в морі скати й восьминоги.

 

У морській воді живуть тюлені, моржі, котики, дельфіни. У морях нашої країни живе три види морських звірів: дельфін білобочка, афаліна й азовка. Усі дельфіни живляться рибою.

 

Серед риб у морській воді живуть акули, оселедці, тріска, камбала, хамса, ставрида, летюча риба, сардини, скумбрія, сайра, лососі.

 

На берегах морів селяться колонії чайок, бакланів, пеліканів. Усі вони живляться планктоном.
Планктон — це різні бактерії, водорості, крихітні морські рибки, молюски, ікринки риб, рачки, медузи.

Немає коментарів:

Дописати коментар